1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

E-mail

 

Κάθε χρόνο, η 10η μέρα του Οκτώβρη, αφιερώνεται στην ψυχική υγεία δίνοντας με αυτό τον τρόπο την δυνατότητα στην επιστημονική κοινότητα να επισημάνει την σπουδαιότητα της ψυχικής υγείας στην εξέλιξη του ανθρώπου.

Και κάθε χρόνο, οι επιστήμονες του χώρου ονοματίζουν την γιορτή της ψυχικής υγείας με ένα χαρακτηριστικό τίτλο ορίζοντας την θεματολογία των εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα ανά τον κόσμο.

«Αξιοπρέπεια στην ψυχική υγεία» είναι ο φετινός χαρακτηρισμός που επιλέγει για να εκφράσει τους βαθύτερους προβληματισμούς αλλά και να αναδείξει τα σημαντικά επιτεύγματα των λειτουργών της ψυχικής υγείας.

Αξιοπρέπεια λοιπόν…. μια λέξη που ορίζεται με αρκετές ερμηνείες, αν λάβουμε υπόψη ότι σε κάθε θεραπευτική διαδικασία μετέχουν πολλές οντότητες. Οι θεραπευτές, οι υπεύθυνοι για την διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών της ψυχικής υγείας αλλά και οι θεραπευόμενοι, οι άνθρωποι που δοκιμάζονται με τις εσωτερικές δυσκολίες, είναι εκείνοι που θα συνεργαστούν για να φθάσουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ψυχικής ακεραιότητας.

Από αυτή την οπτική, οι δύο πλευρές οφείλουν να σταθούν αξιοπρεπώς στην κοινή τους προσπάθεια στοχεύοντας στο επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Αφ ενός, οι θεραπευτές χρειάζεται να αγκαλιάσουν το σύμπτωμα κάθε ψυχικής διαταραχής αφ’ ετέρου, οι θεραπευόμενοι χρειάζεται να νιώσουν ελεύθεροι για να εκφράσουν κάθε ψυχική ανησυχία σε ένα πλαίσιο από το οποίο θα λείπει κάθε είδος επίκριση. Και σε ένα περιβάλλον άρτια εξοπλισμένο το οποίο θα προσφέρει τις υποδομές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση κάθε θεραπευτικού στόχου.

Πόσο όμορφα φαντάζουν! Και πόσο εύκολα θα καταλήγαμε στην θεραπεία κάθε συμπτώματος αν όλα δούλευαν όπως θα έπρεπε να λειτουργούν. Όμως, λυπεί το γεγονός των ελλείψεων στις βασικές απαιτήσεις κάθε θεραπευτικής μέριμνας. Μα περισσότερο λυπεί η συνειδητοποίηση της πρακτικής πια αδυναμίας των θεραπευόμενων να αναζητήσουν βοήθεια.

Και να ξέρατε πόσο πολύ το θέλουν!

Στο δικό μου λεξιλόγιο, η αξιοπρέπεια ορίζεται με την αξία του σεβασμού! Για να είναι αξιοπρεπής ένας άνθρωπος είναι απαραίτητο να σέβεται τους άλλους μα περισσότερο τον εαυτό του!

Στην προκείμενη περίπτωση, ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας οφείλει να σέβεται τον ρόλο του και να φροντίζει για την τήρηση του. Απαιτείται να έχει εντρυφήσει ακαδημαϊκά σπουδάζοντας την επιστήμη της ψυχολογίας και να έχει εξελίξει τις γνώσεις επιλέγοντας να εκπαιδευτεί επαγγελματικά στην εφαρμογή της ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης που επιθυμεί. Έχει υποχρέωση να φροντίζει ηθικά τον επαγγελματικό του χώρο και να υπηρετεί τους κανόνες δεοντολογίας που προστάζει η άσκηση του επαγγέλματος. Οφείλει να κινείται ευσυνείδητα σε κάθε θεραπευτική συνεργασία που διατηρεί βλέποντας την δυνατότητα βελτίωσης σε κάθε ψυχική ασθένεια.

Και να μην ξεχνά ποτέ ότι δουλεύει με ανθρώπους που παλεύουν με τους εσωτερικούς δαίμονες, αυτούς που στοιχειώνουν την ζωή τους και, αφαιρούν κάθε ποιοτική στιγμή από την καθημερινότητα.

Έχουμε υποχρέωση να βελτιώσουμε την ψυχική υγεία των ανθρώπων!

Κάθε ένας από εμάς έχει δεσμευτεί να παρέχει τα βέλτιστα των δυνατοτήτων του για την προαγωγή της σταθερότητας στην ψυχική ισορροπία των ανθρώπων.

Ας σταθούμε στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων και ας είμαστε εμείς αυτοί που θα συμβάλλουμε στην βελτίωση των καταστάσεων. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο, μα όλοι μαζί για ένα σκοπό, για το καλό όλης της ανθρωπότητας, αλλά και ξεχωριστά για κάθε άνθρωπο που βρέθηκε προβληματισμένος στο κατώφλι μας.       

Ας μην τους απογοητεύσουμε!

 

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post M.A

 

Veneti CPT Services

VENETI FOR CBT

ΔΔΕΕΨΥ®-Ελλάδα