Εμμηνόπαυση: η αρχή της νέας ζωής!
Thursday, 29 October 2015
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία η οποία σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της αναπαραγωγικής περιόδου στη ζωή κάθε γυναίκας. Κατά μέσο όρο, η παύση της έμμηνου ρήσης σημειώνεται στην ηλικία των 50 ετών αν και τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται καθώς η γυναίκα διανύει την δεκαετία των 40 χρόνων.
Ωστόσο, στο 1% περίπου του συνολικού γυναικείου πληθυσμού, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις πρόωρης εμμηνόπαυσης αφού, η περίοδος σταματά πριν από την ηλικία των 40 ετών αλλά και περιπτώσεις κατά τις οποίες οι γυναίκες προχωρούν στην εμμηνόπαυση εξαιτίας ιατρικών παρεμβάσεων όπως είναι η υστεροκτομή, δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών καθώς και, η χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία στο πλαίσιο αντιμετώπισης διάφορων μορφών καρκίνου.
Η ομαλή μετάβαση στην εμμηνόπαυση διαχωρίζεται σε τρείς φάσεις, στη περιεμμηνόπαυση, την εμμηνόπαυση και τη μεταεμμηνόπαυση.
Στη περιεμμηνόπαυση, οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν ολοένα και λιγότερα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης με αποτέλεσμα οι κύκλοι να παρουσιάζουν ασταθής συχνότητα, να σταματούν και να αρχίζουν πάλι, μέχρι να παύσουν οριστικά για δώδεκα περίπου μήνες από την τελευταία περίοδο της γυναίκας. Αν και η περιεμμηνόπαυση αποτελεί μέρος της εξελικτικής διαδικασίας της εμμηνόπαυσης, η περιστασιακή εμφάνιση των εμμήνων ρήσεων προσφέρει την δυνατότητα στη γυναίκα να συλλάβει φυσιολογικά καταλήγοντας στη γέννηση του μωρού της.
Η εμμηνόπαυση είναι το σημείο όπου οι ωοθήκες έχουν σταματήσει να παράγουν ωάρια και ορμόνες ορίζοντας το τέλος των περιόδων. Παρ’ ότι κάθε γυναίκα βιώνει με τον δικό της τρόπο την μετάβαση στην απουσία της περιόδου, ωστόσο αναφέρονται κάποια κοινά συμπτώματα.
Οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις αλλά και οι δυσκολίες στην διαδικασία του ύπνου, οι μεταβολές στη διάθεση, η κόπωση, η έντονη αρνητική διάθεση, η ευερεθιστότητα, οι πόνοι στο κεφάλι ή στις αρθρώσεις, οι ταχυκαρδίες, οι διαταραχές στην ούρηση, η ξηρότητα του κόλπου, οι αλλαγές στην σεξουαλική επιθυμία, η αύξηση του σωματικού βάρους, η επιβράδυνση του μεταβολισμού, η αραίωση των μαλλιών, η ξηροδερμία και η απώλεια της πληρότητας των μαστών αποτελούν τις βασικότερες ενδείξεις της βιολογικής αλλαγής των γυναικών.
Η φάση της εμμηνόπαυσης δίνει τη σειρά της στο στάδιο της μεταεμμηνόπαυσης κατά το οποίο τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μειώνονται σταδιακά αλλά εμφανίζονται συγκεκριμένα προβλήματα υγείας εξαιτίας της έλλειψης των οιστρογόνων. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η οστεοπόρωση, η ακράτεια ούρων, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες και η αύξηση του σωματικού βάρους είναι οι συνηθέστερες οργανικές διαταραχές που παρατηρούνται στα αργότερα χρόνια της εμμηνόπαυσης.
Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι η εμμηνόπαυση είναι μια βιολογική μεταβατική διαδικασία η οποία δεν συνεπάγεται το τέλος της γυναικείας σεξουαλικής δραστηριότητας. Πιθανόν, ότι ξενίζει κάθε γυναίκα να είναι οι αλλαγές που επέρχονται στο σώμα και την ψυχή της.
Και όπως συμβαίνει με κάθε αλλαγή, η γυναίκα χρειάζεται να βρει τις αντοχές της για να διαχειριστεί την αναστάτωση που έχει προκύψει στη καθημερινότητα καταλήγοντας με αυτό τον τρόπο στην αποδοχή των νέων συνθηκών.
Συνεπώς, όταν η γυναίκα παρατηρήσει τα πρώτα σημεία της εμμηνόπαυσης είναι απαραίτητο να απευθυνθεί στο γιατρό της, στον γυναικολόγο, ο οποίος θα μεριμνήσει για την προληπτική και ιατρικοφαρμακευτική υποστήριξη της υγείας της.
Όμως, περισσότερο σημαντική είναι η φροντίδα που θα παρέχει η ίδια στον εαυτό της. Κάθε γυναίκα λοιπόν χρειάζεται να επιλέγει κατάλληλο ρουχισμό για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις εξάψεις και τις εφιδρώσεις, να εφαρμόζει λιπαντικά για την ανακούφιση της κολπικής ξηρότητας και, να κατανοήσει ότι μένοντας σεξουαλικά ενεργή βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος στον κόλπο.
Επίσης, είναι χρήσιμο να έχει ποιοτικό ύπνο ή να χαλαρώνει τον εαυτό με άλλες τεχνικές όπως είναι η βαθιά αναπνοή, το μασάζ και, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση και, να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες περιορίζοντας σημαντικά τα λίπη, τα έλαια και τα σάκχαρα.
Και φυσικά να γυμνάζεται τακτικά ακολουθώντας ένα πρόγραμμα σωματικής δραστηριότητας το οποίο θα περιλαμβάνει ασκήσεις ενίσχυσης της πυελικής περιοχής καθώς και άλλα είδη προπονήσεων τα οποία θα στέκονται καλοί σύμμαχοι του οργανισμού απέναντι στις καρδιοπάθειες, την οστεοπόρωση, τον διαβήτη, την σωματική και μυϊκή χαλάρωση.
Μα πάνω από όλα, η γυναίκα ωφελεί να κατανοήσει ότι η εμμηνόπαυση δεν σημαίνει το τέλος της ζωής αντιθέτως, ορίζει την έναρξη ενός ακόμα σταδίου, πλούσιο σε εμπειρίες και νέα ενδιαφέροντα!
Ένα ακόμα στάδιο ζωής, γεμάτο από πολλές μικρές ή μεγάλες στιγμές απόλαυσης, ανεμελιάς, δυναμισμού, συντροφικότητας ...από έντονες στιγμές δημιουργικότητας….. από αυτές τις στιγμές που χαρακτηρίζουν κάθε ξεχωριστή γυναίκα!
Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA
Δημοφιλή Άρθρα
- Το Άγχος στην Ζωή μας
- Τελειομανία: Αίτια, Συμπτώματα και Αντιμετώπιση
- Kινηματογράφος και Ομάδες Προσωπικής Ανάπτυξης Προβολή της Ταινίας ‘’Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού’’ 2004 – Κομεντί Ημερομηνία Δευτέρα 13/02 Ώρα 5.00μ.μ.-9.00μ.μ.
- Πάντα έρχεται ο Άγιος-Βασίλης! Γράφει η Βασιλική Βενέτη, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας