1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Οι Βλαβερές Συνέπειες του Τσιγάρου και οι Τεχνικές της Διακοπής του Καπνίσματος

E-mail

"Οι Βλαβερές Συνέπειες του Τσιγάρου και οι Τεχνικές της Διακοπής του Καπνίσματος".

Μια από τις πιο απολαυστικές αλλά συνάμα βλαβερές συνήθειες στην ζωή του ανθρώπου είναι η χρήση του καπνού.
Το τσιγάρο είναι ένα βιομηχανικό προϊόν το οποίο περιέχει φύλλα καπνού, πρόσθετα όπως είναι η ζάχαρη, η σοκολάτα και η βανίλια, χαρτιά και φίλτρα, μονοξείδιο του άνθρακα, πίσσα και νικοτίνη, καθώς και χημικές ουσίες ιδιαιτέρως ελκυστικές και εθιστικές.

 

Ο καπνός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική περίπου στα μέσα του 15ου αιώνα για να εξαπλωθεί σταδιακά σε όλο τον κόσμο και να φθάσει στην Ελλάδα στα τέλη του ίδιου αιώνα.
Αρχικά χρησιμοποιούσαν τις ευεργετικές ιδιότητες του καπνού στην Ιατρική ενώ στη συνέχεια άρχισε, να αποτελεί μια από τις βασικές συνήθειες κυρίως των νεοσύλλεκτων αντρών.
Σήμερα η παρασκευή και η κατανάλωση του καπνού αποτελεί την πλέον κερδοφόρα επιχείρηση αφού τα έσοδα είναι υψηλά τόσο από την απασχόληση των εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία, την διαφήμιση, την χορηγία και την αγορά των τσιγάρων όσο και από τα χρήματα που εισπράττονται από την θεραπεία των νοσημάτων που εμφανίζουν οι καπνιστές.

 

Οι στατιστικές μελέτες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας έδειξαν ότι το 51% των αντρών και το 39% των γυναικών είναι εθισμένοι στο κάπνισμα, το 80% του πληθυσμού των καπνιστών αρχίζει το κάπνισμα περίπου στην εφηβική ηλικία ενώ, η συνήθεια του καπνίσματος φαίνεται να είναι υψηλότερη στις χαμηλότερες κοινωνικο-οικονομικές τάξεις. Στην διάρκεια του 20ου αιώνα, 100 εκατομμύρια θάνατοι σημειώθηκαν παγκοσμίως ενώ, στην Ελλάδα μόνο την τελευταία δεκαετία εκτιμάται ότι το 1/3 των συνολικών θανάτων οφείλεται στη συνήθεια του καπνίσματος.

Σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια του Αμερικάνικου Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου, (DSM-IV-TR), η συνεχιζόμενη χρήση καπνού καταλήγει στη διαταραχή της 305.10 Νικοτινικής Εξάρτησης κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει ανοχή στην τοξική ουσία, ανάγκη για αυξημένες ποσότητες νικοτίνης, στερητικά σύνδρομα όταν ο οργανισμός δεν καλύπτεται από την ουσία, λήψη της νικοτίνης για την ανακούφιση ή την αποφυγή των στερητικών συμπτωμάτων, επαγγελματική, διαπροσωπική και καθημερινή έκπτωση της λειτουργικότητας και συνέχιση της χρήσης της ουσίας παρ' όλη την επίγνωση της ύπαρξης μόνιμης ή υποτροπιάζουσας σωματικής βλάβης.

Αντιθέτως, διαγιγνώσκουμε την 292.0 Διαταραχή Νικοτινικής Στέρησης, όταν το άτομο συνήθιζε να χρησιμοποιεί την ουσία καθημερινά για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες και πλέον προχωρά σε απότομη διακοπή ή σταδιακή μείωση αυτής. Υπό αυτές τις συνθήκες, το άτομο θα εμφανίσει μέσα σε 24 ώρες τέσσερα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα όπως είναι η καταθλιπτική διάθεση, η αϋπνία, ο θυμός, το άγχος, η δυσκολία συγκέντρωσης, η ανησυχία, η μειωμένη καρδιακή συχνότητα, η αυξημένη όρεξη ή η αύξηση σωματικού βάρους ενώ, η κλινική κατάσταση θα δημιουργήσει έκπτωση στην λειτουργικότητα του η οποία δεν θα οφείλεται σε γενική σωματική κατάσταση ή άλλη ψυχική διαταραχή.

Οι Συνέπειες του Καπνίσματος

Πέρα από την πιθανότητα του εθισμού στις χημικές ουσίες του τσιγάρου, οι συνέπειες του καπνίσματος είναι καταστροφικές. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το τσιγάρο ευθύνεται για την εκδήλωση πολλών τύπων καρκίνου μεταξύ των οποίων είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης και ο πολύποδας του παχέος εντέρου.
Επίσης, το κάπνισμα κατηγορείται ότι αυξάνει τα ποσοστά καρδιακών και αναπνευστικών παθήσεων, των ασθενειών Buerger's, των χρόνιων παθήσεων Crohn's, την εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης, εμφυσήματος, οστεοπόρωσης, οστεοαρθρίτιδας, διαβήτη, κατάθλιψης και ψωρίασης.

Παράλληλα, διαταράσσει την όραση, δημιουργεί φαρυγγίτιδα, αλλοιώνει τις αισθήσεις, μειώνει την σωματική αντοχή, αυξάνει τις μυϊκές βλάβες και τους καρδιακούς παλμούς, προκαλεί ίλιγγο, υπνηλία, νευραλγίες, ζαλάδες, πόνους στο έντερο, το στομάχι, τον λαιμό και την πλάτη, ερεθισμούς στη στοματική κοιλότητα, ασθένειες των ούλων, απώλεια δοντιών και τρεμούλιασμα των άκρων του σώματος.
Επιπρόσθετα, το κάπνισμα επηρεάζει σημαντικά την σεξουαλική υγεία και την γονιμότητα των καπνιστών. Παρατηρείται απώλεια του όγκου της εκσπερμάτωσης, μείωση της ποσότητας και κινητικότητας του σπέρματος με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες γονιμοποίησης, αύξηση των σπερματικών ανωμαλιών και πρόωρη έναρξη της εμμηνόπαυσης. Ενώ, το κάπνισμα σε συνδυασμό με την χρήση αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Βέβαια το κάπνισμα δεν επηρεάζει μόνο την σωματική υγεία αλλά και την εξωτερική εμφάνιση επιφέροντας σημαντικές αλλοιώσεις τόσο στο δέρμα όσο και στο σωματικό βάρος του καπνιστή. Και αυτό γιατί αφ ενός οι χημικές ουσίες του τσιγάρου μειώνουν την ροή του αίματος προς το δέρμα περιορίζοντας το οξυγόνο και στερώντας απαραίτητες θρεπτικές ουσίες δημιουργώντας ρυτίδες στην περιοχή των ματιών και του στόματος και αφ ετέρου ο καπνός κιτρινίζει τα δάχτυλα, τα νύχια και τα δόντια επιφέροντας μια χαρακτηριστική μελανή απόχρωση στην γενική όψη της επιδερμίδας του καπνιστή.

Τέλος, το κάπνισμα επιδρά σημαντικά στο γενικό σωματικό βάρους του καπνιστή. Μελετητές έχουν παρατηρήσει ότι οι καπνιστές τείνουν να συγκρατούν μεγαλύτερες ποσότητες λίπους γεγονός που ενισχύει τον κίνδυνο για την εμφάνιση του διαβήτη, των καρδιοαγγειακών νοσημάτων και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Και αν ο άνθρωπος καταφέρει να κόψει ή να μειώσει αισθητά τον αριθμό των τσιγάρων τότε, το σωματικό βάρος του θα αυξηθεί κατά 2-3 κιλά αφού, έχει αποδειχτεί ότι το κάπνισμα αυξάνει την λειτουργία του μεταβολισμού.

Το Παθητικό Κάπνισμα

Εξίσου σοβαρές είναι οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν όταν ένα άτομο εκτίθεται σε περιβάλλον καπνού ως παθητικός ή έμμεσος καπνιστής. Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο αναπνέει τόσο το καπνό στο περιβάλλον αλλά και τον καπνό που περιέχεται στην εκπνοή των καπνιστών ο οποίος περιέχει μεγάλες ποσότητες τοξινών αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες οργανικών η ψυχολογικών ασθενειών.
Κατά συνέπεια, στους παθητικούς καπνιστές παρατηρούνται ερεθισμοί που αφορούν τα μάτια, τα αυτιά και το αναπνευστικό σύστημα, βρογχίτιδα, πνευμονία και άσθμα, καρδιοαγγειακές βλάβες, χρόνιες ασθένειες και δυσλειτουργικές συμπεριφορές οι οποίες εκφράζονται με υψηλά επίπεδα άγχους, νευρικότητας και αποφυγής ορισμένων κοινωνικών καταστάσεων συνδεόμενων με περιβάλλοντα γεμάτα από καπνό.

Τα Οφέλη από την Διακοπή του Καπνίσματος

Από την άλλη πλευρά, τα οφέλη της διακοπής του τσιγάρου είναι εντυπωσιακά. Στα πρώτα είκοσι λεπτά μετά από το τελευταίο τσιγάρο, η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα ενώ, ο αριθμός των παλμών ελαττώνεται και η θερμοκρασία των άκρων του σώματος αυξάνεται.
Οχτώ ώρες αργότερα, τα επίπεδα του οξυγόνου και του μονοξειδίου του άνθρακα ομαλοποιούνται ενώ, στις δώδεκα ώρες ο οργανισμός έχει αποβάλει όλη την ποσότητα της νικοτίνης.
Στις 24 ώρες, μειώνεται η πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων και εμφραγμάτων, στις 48 ώρες επανέρχονται οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης και στις 72 ώρες, η διαδικασία της αναπνοής ομαλοποιείται.
Στις δύο πρώτες εβδομάδες, η κυκλοφορία του αίματος γίνεται πιο εύκολα και η σωματική κίνηση βελτιώνεται.
Ένα ως και εννέα μήνες μετά, η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται και ο οργανισμός αντιστέκεται στις μολύνσεις.
Μέχρι τον πρώτο χρόνο, έχει μειωθεί σημαντικά η πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου και μέχρι τα πέντε έτη, εξαλείφεται ο κίνδυνος θανάτου από τον καρκίνο του στόματος και του τραχήλου.
Και φθάνοντας στα 10 με 15 έτη, δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος θανάτου από κάποια μορφή καρκίνου ενώ, ο οργανισμός επιστρέφει στα επίπεδα λειτουργικότητας που παρουσίαζε πριν από την έναρξη του καπνίσματος.

Τεχνικές Διακοπής του Καπνίσματος

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια απεξάρτησης από την χρήση του καπνού παίζει η επιθυμία και θέληση της διακοπής. Έχει αποδειχτεί ότι όσοι επιχειρούν να διακόψουν το κάπνισμα ενώ, δεν είναι αποφασισμένοι να το κάνουν, επιστρέφουν στην συνήθεια του καπνίσματος σύντομα. Αν όμως κάποιος άνθρωπος κινείται συνειδητά προς την διακοπή τότε, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να παραμείνει εκτός χρήσης για το υπόλοιπο της ζωής του.

Βέβαια η διακοπή του καπνίσματος και η διατήρηση του αποτελέσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση ιδιαίτερα αν ο καπνιστής απολάμβανε το τσιγάρο για μεγάλο χρονικό διάστημα.Ωστόσο υπάρχουν κάποιες τεχνικές οι οποίες αν ακολουθηθούν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συνήθως η προσπάθεια μας γίνεται πιο εύκολη όταν έχουμε συνοδοιπόρους. Είναι ωφέλιμο να αναζητήσουμε βοήθεια στο περιβάλλον ή να προχωρήσουμε στην διακοπή με κάποιον άλλον άνθρωπο όπως ο σύζυγος, ο σύντροφος, οι γονείς, οι φίλοι, οι συγγενείς ή οι συνεργάτες μας οι οποίοι θα έχουν ενισχυτικό και υποστηρικτικό ρόλο στο εγχείρημα μας.

Παράλληλα βοηθά να ορίσουμε χρονικά την ημέρα που θα σταματήσουμε το κάπνισμα διαμορφώνοντας ένα πλάνο δράσης το οποίο θα στηρίζεται είτε σε σταδιακή μείωση του αριθμού των ημερησίων τσιγάρων είτε σε απότομη διακοπή του καπνίσματος.

Ο αντικειμενικός προβληματισμός για τα μειονεκτήματα του καπνίσματος και τα πλεονεκτήματα της αποχής από το τσιγάρο επιδρά θετικά στην απόφαση μας.

Η αφαίρεση των αντικειμένων που ενισχύουν την επιθυμία για καπνό όπως τα τασάκια, οι αναπτήρες, τα σπίρτα φαίνεται να έχει θετικό αποτέλεσμα.

Η αλλαγή της συμπεριφοράς μας σε καταστάσεις που περιείχαν την ευχαρίστηση του καπνίσματος όπως το διάστημα μετά από κάθε γεύμα, οι έξοδοι, η χρήση του αλκοόλ προσθέτοντας κάποιες δραστηριότητες όπως είναι το βούρτσισμα των δοντιών, το μάσημα της τσίχλας, το διάβασμα ενός βιβλίου ή ένας περίπατος μπορούν να ενδυναμώσουν την απομάθηση της διαδικασίας του καπνίσματος.

Η κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπιση της επιθυμίας του καπνίσματος είναι εξίσου αποδοτική. Χρειάζεται λοιπόν να προβλέψουμε σε ποιες καταστάσεις θα νιώσουμε την ανάγκη του καπνίσματος και να καταλήξουμε σε εναλλακτικές οι οποίες θα είναι ικανές να μας βοηθήσουν ώστε να διαχειριστούμε εκείνη την την δύσκολη στιγμή με επιτυχία.

Ενώ, δεν ξεχνούμε ποτέ να νιώθουμε εμπιστοσύνη στην προσπάθεια μας και να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για κάθε μέρα χωρίς καπνό ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο ακόμη περισσότερο την θέληση μας.

Και αν κάπου στα μέσα της προσπάθειας μας, θεωρήσουμε ότι χρειάζεται να υποστηρίξουμε τον αγώνα μας, είναι καλό να αναζητήσουμε βοήθεια σε έναν ειδικό θεραπευτή ή στα εξειδικευμένα κέντρα διακοπής του καπνίσματος τα οποία βρίσκονται σε κρατικά ή ιδιωτικά νοσοκομεία.
Γιατί τελικά η ζωή είναι ανεπανάληπτη και αξίζει να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της χωρίς την ανάγκη ενός τσιγάρου!

 
Βασιλική Βενέτη, PostMA
Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
 

Veneti CPT Services

VENETI FOR CBT

ΔΔΕΕΨΥ®-Ελλάδα