1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Τα Νέα της Βασιλικής Βενέτη

Veneti CPT Services Ltd-Κύπρος: Δραστηριότητες Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου 2013!

PDFPrintE-mail

Tuesday, 19 March 2013

Veneti CPT Services Ltd-Κύπρος:

Δραστηριότητες Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου 2013!

alt

Η Veneti Counseling, Psychotherapeytic and Training Services Ltd ανακοινώνει τις Νέες Δραστηριότητες της Εταιρείας που θα διεξαχθούν στην Λευκωσία της Κύπρου τους μήνες Απρίλιο, Μαΐο και Ιούνιο 2013. Οι Νέες Δραστηριότητες περιλαμβάνουν Εξειδικευμένα Σεμινάρια που αφορούν τους Ειδικούς στην Ψυχική Υγεία, Σεμινάρια για τις Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις καθώς και ΔΩΡΕΑΝ OnLine Συμβουλευτική Υποστήριξη για κάθε ανθρώπο που αισθάνεται προβληματισμένος.

ΔΩΡΕΑΝ Συμβουλές

Η Βασιλική Βενέτη, Post MA, Κλινική Ψυχολόγος,Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη Διεύθυνσης της Veneti Counseling, Psychotherapeutic and Training Services Ltd θα παρέχει μέσω Skype Συμβουλές ΔΩΡΕΑΝ την Τετάρτη 10 Απριλίου, 8 Μαΐου και 12 Ιουνίου 2013 από τις 17:00-19:00.

Σεμινάρια Για τους Ειδικούς στην Ψυχική Υγεία

Στα πλαίσια των Επιμορφωτικών Δραστηριοτήτων, η Veneti Counseling, Psychotherapeutic and Training Services Ltd διοργανώνει Σεμινάρια αλλά και Εκδηλώσεις τόσο για την συνεχιζόμενη κατάρτιση των Ειδικών Ψυχικής Υγείας σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις της επιστημονικής κοινότητας όσο και για την ενημέρωση του ευρύ κοινού αναφορικά με την αποτελεσματική διαχείριση σημαντικών θεμάτων ψυχολογικού ενδιαφέροντος.

Σεμινάριο –Εργαστήριο 6 & 7 Απριλίου 2013: Κλινική Διαγνωστική Συνέντευξη, Δόμηση Ιστορικού & Θεραπευτικό Πλάνο

Σεμινάριο–Εργαστήριο 18 & 19 Μαΐου 2013: Βασικές Αρχές Ψυχοπαθολογίας. Από το DSM-IV-TR στο DSM-5

Σεμινάρια για Επιχειρήσεις

Η Veneti Counseling, Psychotherapeutic and Training Services Ltd αποβλέποντας στην ψυχολογική ενδυνάμωση των εργαζομένων διεξάγει Εξειδικευμένα Σεμινάρια για τον Επιχειρηματικό Κόσμο στοχεύοντας στην Ευαισθητοποίηση, στην Πρόληψη και στην Αντιμετώπιση των ψυχολογικών ζητημάτων που γεννιούνται στον επαγγελματικό χώρο και εμποδίζουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Σεμινάριο-Εργαστήριο 1 & 2 Ιουνίου 2013: «Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΑΓΧΟΥΣ»

Σεμινάριο-Εργαστήριο 15 & 16 Ιουνίου 2013: «Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Δείτε αναλυτικές τις Δραστηριότητες της Veneti CPT Services Ltd

 

Το Γνωσιακό-Συμπεριφορικό Μοντέλο Ψυχοθεραπείας. Γράφει η Βασιλική Βενέτη, Post MA, Επιστημονική Υπεύθυνη ΔΔΕΕΨΥ-Ελλάδα, Υπεύθυνη Διεύθυνσης Veneti CPT Services Ltd-Κύπρος

PDFPrintE-mail

Monday, 11 March 2013

Από την μια πλευρά, η γνωσιακή θεωρία με βασικότερο εκπρόσωπο τον Aaron Beck υποστηρίζοντας την άποψη ότι ο τρόπος σκέψης επηρεάζει την εικόνα που διαμορφώνουμε για τον εαυτό μας και από την άλλη, ο συμπεριφορισμός με θεμελιωτή τον J. B.Watson και κεντρική ιδέα ότι η συμπεριφορά του ανθρώπου είναι αποτέλεσμα μίμησης και μάθησης ενισχύθηκε η θεωρία του γνωσιακού-συμπεριφορικού μοντέλου ψυχοθεραπείας θεμελιώνοντας την πεποίθηση ότι ο τρόπος σκέψης επηρεάζει τόσο τα συναισθήματα όσο και τη συμπεριφορά μας.

Σύμφωνα λοιπόν με τη γνωσιακή-συμπεριφορική θεωρία, ο αρνητικός τρόπος σκέψης ευθύνεται για τα αρνητικά συναισθήματα και τις προβληματικές συμπεριφορές. Δηλαδή, κάθε φορά που σκεφτόμαστε αρνητικά, νιώθουμε δυσάρεστα και συμπεριφερόμαστε δυσλειτουργικά.

Αν ο αρνητικός τρόπος σκέψης παρατηρηθεί και ελεγχθεί, θα αντικατασταθεί με περισσότερο ρεαλιστικό, οπότε οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε λιγότερο αρνητικά συναισθήματα και περισσότερο λειτουργικές συμπεριφορές.

Η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία αποτελεί τη πιο πρόσφατη θεραπευτική προσέγγιση. Η εφαρμογή του μοντέλου στηρίζεται στην επίλυση των προβλημάτων του θεραπευόμενου, εστιάζει σε αλλαγές κατά την διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας και σέβεται τις επιστημονικές και θεραπευτικές αξίες.

Περιλαμβάνει μια πληθώρα τεχνικών οι οποίες στοχεύουν στην αναδόμηση των δυσλειτουργικών σκέψεων, στο χειρισμό των αρνητικών συναισθημάτων και στην αντικατάσταση των προβληματικών συμπεριφορών. Η θεραπευτική διαδικασία έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια, η οποία εξελίσσεται σε 25 συνεδρίες ενώ παραμένει στο «εδώ και τώρα» χωρίς να δίνει έμφαση στην παιδική ηλικία και τις πρώτες ενδοοικογενειακές σχέσεις λαμβάνοντας βέβαια υπόψη την ύπαρξη αυτών ως ενισχυτικούς παράγοντες του παρόντος θέματος που καλείται να διαχειριστεί ο θεραπευόμενος.

Ο Γνωσιακός-Συμπεριφορικός Θεραπευτής

Ο γνωσιακός-συμπεριφορικός θεραπευτής χαρακτηρίζεται ως δάσκαλος, επιστήμονας και φιλόσοφος που εφαρμόζει τις ιδέες της επιστήμης στη πράξη. Ο θεραπευτής δεν είναι αυθεντία, είναι ο ειδικός που χρησιμοποιεί τις γνώσεις του και συνεργάζεται με το θεραπευόμενο για να τον βοηθήσει να βρει νέους τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς. Λειτουργεί ως εκπαιδευτής αφού προτείνει τεχνικές τις οποίες σε συνεργασία με τον θεραπευόμενο ελέγχουν ως προς την ρεαλιστικότητα τους αξιολογώντας διαρκώς τη προσπάθεια και ενημερώνοντας τον θεραπευόμενο για την πορεία της θεραπείας.

Ο θεραπευτής υιοθετεί ένθερμη στάση ενισχύοντας τον θεραπευόμενο να οδηγηθεί στην ανακάλυψη των λύσεων του προβλήματος.

Ο θεραπευτής είναι αυθεντικός, πηγαίος χωρίς τυποποιήσεις, ευγενικός, ευέλικτος, διακριτικός και θετικός ως προς τη συνεργασία με τον θεραπευόμενο. Διακατέχεται από ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή «να βλέπει μέσα από τα μάτια του θεραπευόμενου» κατανοώντας τις αντικειμενικές διαστάσεις του θέματος και πως αυτό επηρεάζει τη ζωή του θεραπευόμενου.

Η Θεραπευτική Σχέση

Η θεραπεία εστιάζεται στην ανεύρεση και τροποποίηση των μη ρεαλιστικών και δυσλειτουργικών σκέψεων και στην εκμάθηση νέων συμπεριφορών οδηγώντας σε λύσεις και επιφέροντας αλλαγές. Η σχέση οφείλει να είναι «αρκετά καλή» στηριζόμενη σε αμοιβαίο αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης ώστε οι θεραπευτικές παρεμβάσεις να εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Η θεραπευτική σχέση δρα σε συγκροτημένο πλαίσιο προγράμματος, βήμα προς βήμα, ακολουθώντας πιστά τα θεραπευτικά όρια.

Η Θεραπευτική Διαδικασία

Ο θεραπευτής καλείται να κατανοήσει τον τρόπο σκέψης και δόμησης του κόσμου του θεραπευόμενου ορίζοντας τον γνωσιακό χάρτη του.

Από την άλλη πλευρά, ο θεραπευόμενος ορίζει τους στόχους της θεραπευτικής συνεργασίας εντοπίζοντας τις δυσλειτουργικές σκέψεις, τα αρνητικά συναισθήματα, τις προβληματικές συμπεριφορές ή τα συμπτώματα της ψυχικής διαταραχής.

Στη συνέχεια, ο θεραπευτής καθοδηγεί τον θεραπευόμενο στη μάθηση λειτουργικότερων τρόπων χειρισμού της πραγματικότητας ενισχύοντας την από- μάθηση των αντιδράσεων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του.

Βασικό ρόλο στην εξέλιξη της θεραπευτικής διαδικασίας παίζουν οι εργασίες στο σπίτι. Ο θεραπευόμενος καλείται να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες γραπτές δραστηριότητες μεταξύ των συνεδριών

οι οποίες στοχεύουν στην υιοθέτηση και εφαρμογή νέων τρόπων σκέψης και συμπεριφοράς. Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι θεραπευόμενοι που ολοκληρώνουν τις εργασίες τους σε εβδομαδιαία συχνότητα έχουν 50% πιο γρήγορη εξέλιξη στην θεραπευτική διαδικασία συγκριτικά με εκείνους που δεν αφιερώνουν χρόνο στη δουλειά για το σπίτι.

Ο θεραπευόμενος με την ολοκλήρωση της θεραπείας θα έχει πλέον αντικαταστήσει τις βαθύτερες αρνητικές πεποιθήσεις με περισσότερο λειτουργικές, τα αρνητικά πρότυπα με θετικά και θα έχει διασπάσει τους αλυσιδωτούς αρνητικούς συνειρμούς που συνδέουν περιβαλλοντικά ερεθίσματα με φοβικές και αρνητικές καταστάσεις.

Οι Εφαρμογές της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας

Αν και η εφαρμογή της θεραπείας έχει εξίσου υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας σε θεραπευτικές συνεργασίες που αφορούν θέματα αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης, η γνωσιακή- συμπεριφορική ψυχοθεραπεία εφαρμόζεται κυρίως στη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των εξελικτικών διαταραχών της παιδικής και εφηβικής ηλικίας όπως σχολική φοβία, διαταραχή ελαττωματικής προσοχής και άλλες.


Γυναίκα: Το «Ασθενές» Φύλο? Γράφει η Βασιλική Βενέτη, Post MA, Επιστημονική Υπεύθυνη ΔΔΕΕΨΥ-Ελλάδα, Υπεύθυνη Διεύθυνσης Veneti CPT Services Ltd-Κύπρος

PDFPrintE-mail

Thursday, 07 March 2013

Η ημέρα του Μάρτη αφιερώνεται παγκοσμίως στον εορτασμό της γυναικείας φύσης. Και μπορεί την συγκεκριμένη ημέρα, να ξοδεύεται άπειρος χρόνος προς τιμή της γυναίκας ωστόσο, πολλοί καλλιτέχνες, ερευνητές, επιστήμονες και απλοί άνθρωποι υμνούν σχεδόν καθημερινά με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο την ύπαρξη του δεύτερου κατά σειρά, όπως προστάζουν οι γραφές, φύλου στον πλανήτη.

Τι δεν έχει ειπωθεί για το αδύναμο φύλο….! Για την ευαισθησία, την εξυπνάδα, την πονηριά, τον συναισθηματισμό, το πάθος, την δύναμη ψυχής, την βιολογική αντοχή που επιδεικνύουν οι γυναίκες στις καθημερινές εκφράσεις τους. Και τι δεν αναφέρεται συχνά στις προσπάθειες σύγκρισης και πιθανόν στα συμπεράσματα υπεροχής των ανδρών έναντι των γυναικών.

Μα όποιες και αν είναι οι απόψεις, είναι ωφέλιμο να τονιστεί ότι κάθε άνθρωπος, είτε φέρει γυναικεία είτε φέρει ανδρικά χαρακτηριστικά, είναι μοναδικός και άξιος σεβασμού αφού αποτελεί ένα ξεχωριστό βιολογικό αλλά και ψυχολογικό δημιούργημα μολονότι, αρκετές φορές, προσπαθούμε να καταλήξουμε σε παρατηρήσεις που αφορούν στις διαφορές αλλά και στις ομοιότητες των δύο φύλων. Ίσως γιατί κάπου ενδόμυχα έχουμε πάντα την ανάγκη να ορίζουμε το είναι μας και να διαχωρίζουμε την φυσική μας ύπαρξη συγκριτικά με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν.

Και έτσι, στηριζόμενοι σε αρκετές βιολογικές αλλά και ψυχολογικές έρευνες, θα επισημάνουμε εκείνα τα σημεία που διαφοροποιούν την αρσενική από την θηλυκή ανθρώπινη υπόσταση.

Εστιάζοντας λοιπόν το ενδιαφέρον μας στις βιολογικές λειτουργίες των δύο φύλων, θα παρατηρήσουμε ότι κάθε γυναίκα φέρει δύο χρωμοσώματα Χ και κάθε άνδρας έχει ένα χρωμόσωμα Χ και ένα χρωμόσωμα Υ. Επίσης, οι γυναίκες διαθέτουν εσωτερικά του σώματος δύο ωοθήκες στις οποίες αποθηκεύουν το ωάριο που παράγουν κάθε μήνα και την μήτρα η οποία συνδέεται με τον κόλπο ενώ, οι άνδρες φέρουν εξωτερικά του σώματος τους, τους όρχεις οι οποίοι παράγουν δισεκατομμύρια σπερματοζωάρια κάθε μήνα τα οποία μέσω του πέους και της σεξουαλικής συνεύρεσης των ανθρώπων θα γονιμοποιήσουν το ωάριο του γυναικείου οργανισμού σε καθορισμένες ημέρες σύμφωνα με τον κύκλο της εμμήνου ρήσης.

Επιπλέον, σημαντικές διαφορές παρουσιάζονται αναφορικά με τις λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος και το μέγεθος του εγκεφάλου μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών του Broca (1861), οι άνδρες έχουν κατά μέσο όρο 1325 γραμμάρια βάρος εγκεφάλου ενώ, εκείνο των γυναικών φαίνεται να αγγίζει τα 1144 γραμμάρια χωρίς να επηρεάζεται η νοητική λειτουργία κάθε ανθρώπου.

Βέβαια οι γυναίκες , εμφανίζονται περισσότερο δυνατές στις αισθητηριακές εκφράσεις αφού έχει παρατηρηθεί ότι δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην όσφρηση, μπορούν να διακρίνουν καλύτερα τις χρωματικές αποχρώσεις και έχουν μικρότερη ανοχή στον πόνο γεγονός που αποδίδεται στην πληθώρα υποδοχέων πόνου στην επιφάνεια του δέρματος .

Τέλος, είναι ευδιάκριτη η διαφορετικότητα του σκελετού με τους άνδρες να διαθέτουν μεγαλύτερη θωρακική επιφάνεια, περισσότερη μυϊκή μάζα, άλλο μέγεθος, βάρος και σωματικό σχήμα ενώ, αξιοσημείωτες ιδιαιτερότητες φαίνεται να υπάρχουν στη σύσταση του δέρματος με τις γυναίκες να έχουν πιο ξηρή αλλά και ζεστή επιδερμίδα, λιγότερη πυκνότητα και πιο ανοιχτό χρώμα στην τριχοφυΐα τους.

Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εξαιτίας του διαφορετικού μεγέθους του εγκεφάλου στα δύο φύλα, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στα ερεθίσματα που προσλαμβάνουν. Βέβαια, η διαφορετική απάντηση εξαρτάται εξίσου από τις εμπειρίες, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση και την σίγουρη παρατήρηση ότι κάθε άνθρωπος δίνει την δική του ψυχολογική ερμηνεία σε όσα συμβαίνουν.

Παρ όλα αυτά, τα ψυχολογικά πειράματα έχουν να μας πουν ότι, οι γυναίκες επικοινωνούν καλύτερα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, μπορούν να καταλήξουν ευκολότερα στην λύση ενός προβλήματος και αντιλαμβάνονται καλύτερα τα μη λεκτικά μηνύματα. Ακόμη, οι γυναίκες αποδεικνύονται περισσότερο διαισθητικές και δοτικές, παρατήρηση που εξηγεί την ικανότητα τους να αντιλαμβάνονται ενστικτωδώς τα εσωτερικά ψυχικά μηνύματα όπως το αίσθημα της σύλληψης του εμβρύου αλλά και την άνεση τους να δένονται πιο γρήγορα συναισθηματικά σε μια σχέση και να θεωρούνται ως τα πλέον κατάλληλα πλάσματα να υποστηρίξουν ποιοτικά την φροντίδα συμβάλλοντας στην συναισθηματική ασφάλεια του παιδιού.

Επιπλέον, οι γυναίκες διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις απαιτητικές και αγχωτικές συνθήκες συγκριτικά με τους άνδρες οι οποίοι ακολουθούν την επιλογή της φυγής από τις στρεσογόνες καταστάσεις.

Αντίθετα, οι άνδρες έχει αποδειχτεί ότι είναι λιγότερο επιρρεπείς στις ψυχικές ασθένειες, αφήνοντας στις γυναίκες την πρωτιά των υψηλών ποσοστών εμφάνισης των ψυχολογικών διαταραχών κυρίως του άγχους και της κατάθλιψης.

Τέλος, οι έρευνες επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι οι γυναίκες ζουν πιο πολλά χρόνια από ότι οι άνδρες διότι, η επιλογή του τρόπου ζωής, τα ατυχήματα, τα κοπιαστικά επαγγέλματα αποτελούν κάποιες αιτίες αύξησης της θνησιμότητας του ανδρικού πληθυσμού.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές και άλλες τόσες ομοιότητες οι οποίες καθορίζουν και ταυτόχρονα διαχωρίζουν την βιολογική, φυσική και ψυχολογική διάσταση των δύο φύλων.

Και πιθανόν να είναι ανούσια οποιαδήποτε προσπάθεια σύγκρισης και επικράτησης του ενός φύλου προς το άλλο. Αφού για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως φύλου διακατέχεται από την πρωταρχική ανάγκη της συνύπαρξης για να νιώσει ψυχολογικά τουλάχιστον ισορροπημένος.

Άλλωστε, δεν θα διαφωνήσει κανείς με την άποψη ότι δύο άνθρωποι ενωτικά αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα όλα εκείνα που προκύπτουν στην εξέλιξη της ζωής. Και ίσως να νιώθουν περισσότερο ευτυχισμένοι όταν αντιλαμβάνονται ότι η μια πλευρά συμπληρώνει την άλλη με σεβασμό, κατανόηση, υποστήριξη και όχι αντιπαλότητα, ανταγωνισμό και πρόθεση για επικράτηση του δυνατότερου.

Και αν πολλές φορές η φύση φαίνεται άνιση στους ανθρώπους, είναι σαφώς καλύτερα για όλους να κινούμαστε σταθερά με τον άντρα ή με την γυναίκα που έχουμε επιλέξει να βηματίζει δίπλα μας και να συντροφεύει οποιαδήποτε εξέλιξη συναντούμε στο δρόμο μας.

Γιατί δεν χωρά αμφισβήτηση ότι η μάχη της επιβίωσης κατακτιέται ευκολότερα με συντροφικότητα και αγάπη αφού και ο πλέον αυτόνομος και δυναμικός άνθρωπος λυγίζει μπροστά στις μοναχικές στιγμές του!

 

Βασιλική Βενέτη, Post MA

Επιστημονική Υπεύθυνη ΔΔΕΕΨΥ-Ελλάδα

Υπεύθυνη Διεύθυνσης Veneti CPT Services Ltd-Κύπρος




Page 9 of 13

Veneti CPT Services

VENETI FOR CBT

ΔΔΕΕΨΥ®-Ελλάδα