1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Τα Νέα της Βασιλικής Βενέτη

Η Ψυχολογία των Γιορτών! Γράφει η Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA

Thursday, 18 December 2014

Λίγες στιγμές πριν από τα Χριστούγεννα, η γιορτινή ατμόσφαιρα έχει επηρεάσει αισθητά την διάθεση μας. Θα ακούσουμε λοιπόν τους ανθρώπους να λένε ότι νιώθουν χαρούμενοι, άλλους να υποστηρίζουν ότι οι γιορτές δεν τους αγγίζουν και κάποιους να παρατηρούν ένα μελαγχολικό τόνο στην διάθεση τους

 
Δεν χωρά αμφιβολία ότι κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και βιώνει τις καταστάσεις σύμφωνα με τις εμπειρίες του. Και όποια και αν είναι τα γεγονότα που έχουμε ζήσει, είτε ευχάριστα είτε δυσάρεσταείναι εκείνα που έχουν διαμορφώσει τα σχήματα μας, τα οποία ενεργοποιούνται σε κάθε νέα εμπειρία και μας ωθούν στην υιοθέτηση της κατάλληλης συμπεριφοράς ως μέσο προσαρμογής στην νέα κατάσταση πραγμάτων. Υπάρχουν όμως στιγμές που η ανθρώπινη αντίδραση επηρεάζεται σημαντικά ιδιαιτέρως όταν το ερέθισμα είναι τόσο δυνατό όσο η γιορτινή ατμόσφαιρα που επικρατεί γύρω μας.
 
Γιατί όπως και να έχει όλοι έχουμε εκτεθεί στο γιορτινό περιβάλλον είτε περπατώντας στους φωτισμένους δρόμους, είτε ακούγοντας ατμοσφαιρικές μελωδίες, είτε γευόμενοι τις γιορτινές γεύσεις, είτε κάνοντας τις εορταστικές αγορές μας.
 
Και χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε ακολουθώντας το πνεύμα των γιορτών, αντιδρούμε με απίστευτη χαρά, αδιάφορα ή στενάχωρα αφού μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα χαρακτηρίζει την καθημερινότητα μας.
 
Όπως και αν νιώθουμε αυτές τις ημέρες, είναι ωφέλιμο να ενισχύσουμε θετικά την διάθεση ελαφρύνοντας το ουδέτερο ή δυσάρεστο συναίσθημα μας.
 
Ίσως να φαίνεται δύσκολο αλλά έχουμε την δύναμη να επιδράσουμε μέχρι ένα σημείο στην διάθεση μας. Γιατί έχει παρατηρηθεί ότι το δυσάρεστο συναίσθημα είναι συνέπεια του αρνητικού τρόπου σκέψης. Αν λοιπόν κάθε φορά που νιώθουμε δυσάρεστα, παρατηρήσουμε τις αρνητικές σκέψεις και αξιολογήσουμε αυτές αντικειμενικά προσπαθώντας να εντοπίσουμε κάποια θετικά στοιχεία τότε θα νιώσουμε περισσότερο ευχάριστα.
 
Και όταν φθάσουμε σε αυτό το σημείο εξέλιξης, θα έχουμε την θέληση να ανταποκριθούμε στο γιορτινό κάλεσμα των ημερών. Θα είναι πιο εύκολο να στολίσουμε τον χώρο μας, να βρεθούμε με τους ανθρώπους που θέλουμε να δούμε, να κάνουμε έναν περίπατο στην εορταστική αγορά, να κανονίσουμε το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, να ανταλλάξουμε δώρα, να μοιραστούμε στιγμές ευτυχίας, να «αντέξουμε» την γιορτινή ατμόσφαιρα.
 
Γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουμε ταλαιπωρηθεί από ιδιαίτερες εμπειρίες αλλά, όσα έχουμε ζήσει αποτελούν το παρελθόν μας και είναι βέβαιο ότι χωρίς αυτό δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα. Εμποδίζοντας πλέον στις δυσάρεστες αναμνήσεις να καθορίζουν την πορεία της ζωής μας, τολμούμε να αλλάξουμε την συνέχεια των γεγονότων. Και μονάχα αν αγκαλιάσουμε την ιστορία μας, θα προσφέρουμε νέα πνοή στο παρόν μας.
 
Ας αποτελέσουν οι γιορτές καλές αφορμές αλλαγής δίνοντας συμβολικό χαρακτήρα στην προσπάθεια μας, αφού τόσο τα Χριστούγεννα όσο και η Πρωτοχρονιά σηματοδοτούν πρακτικά και θεωρητικά την αρχή μιας νέας ζωής.

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA
Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
 
 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΑΓΧΟΥΣ» Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014, 17:00-22:00

Monday, 01 December 2014

Στα πλαίσια της Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, το Διεπιστημονικό Δίκτυο Εξειδίκευσης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας® φιλοξενεί τις Επιμορφωτικές Δραστηριότητες της Veneti Counseling, Psychotherapeutic and Training Services Ltd.

Η Veneti Counseling, Psychotherapeutic and Training Services Ltd στοχεύει στην Προαγωγή της Επιστήμης της Ψυχολογίας, της Συμβουλευτικής, της Ψυχοθεραπείας και στην Διάδοση της Ευρύτερης Ψυχολογικής και Συναφούς Γνώσης.

Η Veneti CPT Services Ltd δραστηριοποιείται διεθνώς στην Προσφορά Επιμορφωτικών Προγραμμάτων Κατάρτισης στους Ειδικούς Ψυχικής Υγείας καθώς και σε Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα Διαφόρων Ειδικοτήτων, στην Ενημέρωση και στην Ευαισθητοποίηση πάσα Ενδιαφερόμενου στις Πρόσφατες Εξελίξεις της Επιστημονικής Κοινότητας της Ψυχικής Υγείας αλλά και στην παροχή Συμβουλευτικών και Ψυχοθεραπευτικών Υπηρεσιών.

Οι Επιμορφωτικές Δραστηριότητες  που παρέχονται από την Veneti CPT Services Ltd απευθύνονται στα Μέλη της Επιστημονικής και της Επαγγελματικής Κοινότητας της Ψυχικής Υγείας, στους Φοιτητές και Σπουδαστές Ανθρωπιστικών, Ψυχολογικών και Κοινωνικών Επιστημών αλλά και σε κάθε Ενδιαφερόμενο.

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΑΓΧΟΥΣ»

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014, 17:00-22:00

 

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Αναμφισβήτητα το άγχος επιδρά σε όλους τους τομείς της ζωής των ανθρώπων. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο χώρος εργασίας αποτελεί μια από τις βασικές πηγές ενίσχυσης άγχους στους ανθρώπους, συνθήκη η οποία συμβάλλει στην μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Το σεμινάριο-εργαστήριο στοχεύει στην ενημέρωση αναφορικά με την έννοια, τους τρόπους έκφρασης, τις αιτίες πυροδότησης του άγχους στο χώρο εργασίας και την επίδραση αυτού στην παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου-εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες εξασκούνται στην εφαρμογή και στην υιοθέτηση συγκεκριμένων τεχνικών διαχείρισης αλλά και στις μεθόδους αποφυγής άγχους λαμβάνοντας τις γνώσεις που χρειάζονται για να προλάβουν ή να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις εκφράσεις και τις καταστάσεις που προκαλούν άγχος αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τα επίπεδα απόδοσης τους στο εργασιακό περιβάλλον.  

 

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε:

                   Επαγγελματίες Υγείας

Εργαζόμενους σε εταιρίες και επιχειρήσεις

Επιχειρηματίες & Διευθυντές μικρών ή μεγάλων επιχειρήσεων

Υπεύθυνους ανθρώπινου δυναμικού

√ Πάσα Ενδιαφερόμενο

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια Σεμιναρίου-Εργαστηρίου: 5 ώρες

Ημερομηνία Διεξαγωγής: Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014, 17:00-22:00

Τόπος Διεξαγωγής: ΔΔΕΕΨΥ® Ελλάδα, Ιτέας 13, Αμπελόκηποι, Αθήνα

Κόστος Σεμιναρίου-Εργαστηρίου: 50 ευρώ

Χορηγείται: Πιστοποιητικό Παρακολούθησης

Δηλώσεις Συμμετοχής: Βασιλική Βενέτη, Τηλ: 210.6993276, Δευτέρα-Παρασκευή, 12:00-20:00

 

 

Η ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

ΤΟΥ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Η Βασιλική Βενέτη, Post MA είναι Κλινική Ψυχολόγος με ειδίκευση στο Γνωσιακό-Συμπεριφορικό Μοντέλο Ψυχοθεραπείας. Έχει παρουσιάσει έρευνες σε Πανευρωπαϊκά Επιστημονικά Συνέδρια και έχει διατελέσει εξωτερική συνεργάτης σε Κρατικά Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές και Ψυχιατρικές Δομές. Εισηγείται σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και συντονίζει ομάδες προσωπικής ανάπτυξης και υποστήριξης. Από το 2006, εργάζεται σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες στο ιδιωτικό της γραφείο. Έχει εκδώσει 4 βιβλία που πραγματεύονται την Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία των Ψυχικών Διαταραχών. Για πολλά έτη, συνεργαζόταν με Επαγγελματικές Σχολές στην Αθήνα και στην Κύπρο ενώ, δίδασκε μαθήματα Ψυχολογίας, Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας σε Ιδιωτικά Κολλέγια και Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Η Βασιλική Βενέτη το 2011, ίδρυσε στην Αθήνα το «Διεπιστημονικό Δίκτυο Εξειδίκευσης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας» ενώ το 2012, προχώρησε στην σύσταση της εταιρείας Veneti Counseling, Psychotherapeutic and Training  Services Ltd στην Κύπρο.

 

ΦΟΡΕΙΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 

           


Ο Βιασμός! Γράφει η Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA

Tuesday, 25 November 2014

Μπορεί να έχουμε γαλουχηθεί με πεποιθήσεις που αφορούν στην φροντίδα του αδύναμου φίλου αλλά η πραγματικότητα έρχεται να αναιρέσει τον ρομαντισμό της παλιάς εποχής που ήθελε τους άντρες να προστατεύουν τις γυναίκες από κάθε κακουχία αφού, καθημερινά τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό.

Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί πια παγκόσμιο φαινόμενο με τις καταγραφές των περιστατικών να αναφέρουν ότι το 17.6% του συνολικού γυναικείου πληθυσμού έχει υποστεί κάποιο είδος βίας, ποσοστό το οποίο διαφοροποιείται σημαντικά αν λάβουμε υπόψη ότι τουλάχιστον το 55% των γυναικών που κακοποιούνται δεν καταγγέλλουν το γεγονός.

Σύμφωνα με την Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών το 1995 όρισε την Βία κατά των Γυναικών σε κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και επιφέρει κάθε είδους σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη, πόνο, απειλή, εξαναγκασμό, αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας στην δημόσια ή στην ιδιωτική ζωή των γυναικών.

Η βία κατά των γυναικών διαχωρίζεται στην ενδοοικογενειακή βία δηλαδή σε κάθε είδους σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία που ασκείται σε βάρος του θύματος από τον πρώην ή νυν σύζυγο ή σύντροφο, καθώς και από μέλη της οικογένειάς του η οποία εκφράζεται με την ψυχολογική βία, την οικονομική εκμετάλλευση, την σωματική και την σεξουαλική κακοποίηση
 

Στη σεξουαλική παρενόχληση, την συμπεριφορά σεξουαλικού περιεχομένου η οποία παραβιάζει την αξιοπρέπεια γυναικών και ανδρών στον χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς των προϊσταμένων και των συναδέλφων.

Στην παράνομη διακίνηση γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση που περιλαμβάνει την πορνεία ή άλλες μορφές σεξουαλικών καταναγκασμών, την εξαναγκαστική εργασία, ή παροχή υπηρεσιών, τη διαμόρφωση συνθηκών σκλαβιάς, ή τη λήψη σωματικών οργάνων.

Και στον βιασμό που ορίζει τον εξαναγκασμό του ατόμου, με σωματική βία ή με απειλή κινδύνου, σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της.

Μπορεί κάθε έκφραση βίας να αποτελεί μια παραβατική πράξη, ο βιασμός όμως χαρακτηρίζεται έγκλημα επιβολής γιατί προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια, την σωματική ακεραιότητα και την ψυχική ισορροπία του θύματος

Στην περίπτωση του βιασμού, τα στατιστικά στοιχεία λένε ότι το 80% των βιασθέντων είναι γυναίκες ηλικίας μέχρι 30 ετών ενώ, οι νεαρές ηλικίας 16-19 ετών έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύμα βιασμού, απόπειρας βιασμού ή σεξουαλικής παρενόχλησης.

Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για ένα σοβαρό φαινόμενο το οποίο απειλεί κυριολεκτικά την ζωή του θύματος. Άλλωστε παγκοσμίως οι μισές από τις γυναίκες που έχουν δολοφονηθεί είναι θύματα των ερωτικών συντρόφων τους, 130 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων ενώ, 2 εκατομμύρια κορίτσια κάθε χρόνο κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων εξαιτίας του βιασμού.

Και άλλο τόσο σημαντικές είναι οι ψυχολογικές επιδράσεις ενός βιασμού στην ψυχική υγεία των θυμάτων. Οι νεαρές και οι γυναίκες που θα υποστούν βιασμό έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποιο είδος καταθλιπτικής διαταραχής, έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μετατραυματικό στρες, δεκατρείς φορές περισσότερες πιθανότητες να εξαρτηθούν από αλκοόλ, είκοσι έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να καταφύγουν στην χρήση τοξικών ουσιών και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να προβούν σε απόπειρα ή επιτυχημένη πράξη αυτοκτονίας.

Πρόσθετα μια ακόμη ψυχική επίπτωση ενός βιασμού καθορίζεται από τα ηθικά και ψυχολογικά διλλήματα που διαμορφώνει η πιθανότητα γονιμοποίησης του ωαρίου στην διάρκεια της καταναγκαστικής ερωτικής πράξης.

Για αυτό η ανάγκη για άμεση παρέμβαση είναι απαραίτητη. Και το πρώτο βήμα σημειώνεται με την υπεράσπιση και την προστασία του εαυτού.

Αν λοιπόν τυχαίνει να είμαστε θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε μορφή βίας από τις πρώτες κιόλας ενδείξεις της επιθετικής συμπεριφοράς. Παράλληλα, ωφελεί να έχουμε ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα ακολουθήσουμε σε κάποιο επεισόδιο βίας φεύγοντας από το σπίτι με ασφάλεια και ταχύτητα.       

Αν τυχαίνει να παρενοχλούμαστε σεξουαλικά στο χώρο εργασίας, ωφελεί να ενημερώσουμε άμεσα το περιβάλλον για τις συμπεριφορές παρενόχλησης που αντιμετωπίζουμε ενώ, χρειάζεται να θέσουμε σαφή όρια στις σχέσεις αλλά και στις καταστάσεις που σημειώνονται οι προσβλητικές στάσεις.

Αν έχουμε πέσει θύματα παράνομης διακίνησης με στόχο την σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση, είναι αποτελεσματικό να απευθυνθούμε σε φορείς που μπορούν να παρέχουν νομική βοήθεια, ασφαλή διαμονή σε ξενώνες, παροχή των αναγκαίων υλικών αγαθών, ιατρική, φαρμακευτική και ψυχολογική υποστήριξη.

Και αν έχουμε υποστεί βιασμό, είναι απαραίτητο να μην πλυθούμε πριν εξεταστούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά να τηλεφωνήσουμε άμεσα στις αρχές και, να καλέσουμε ασθενοφόρο συλλέγοντας όσα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία μπορούμε.

Γιατί ναι είναι τραυματική εμπειρία κάθε άσκηση βίας και είναι απολύτως φυσιολογικό όταν ζούμε αυτές τις καταστάσεις, οι αντοχές και τα κουράγια να χάνονται αλλά ταυτόχρονα, είναι σωτήριο να κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που προκαλέσαμε τις εν λόγω συμπεριφορές. Αντιθέτως, είμαστε εμείς που μπορούμε να μην υποστούμε όποια μορφή βίας καταστέλλοντας δραστικά κάθε έκφραση της.

Αρκεί να φωνάξουμε δυνατά για κάθε επεισόδιο βίας αναγνωρίζοντας ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον αγώνα. Γιατί, είναι πολλοί εκείνοι που μπορούν να συμμαχήσουν ενάντια στο κακό, ας τους μιλήσουμε!

 

Βασιλική Γ. Βενέτη, PostMA

Επιστημονική Υπεύθυνη ΔΔΕΕΨΥ® Ελλάδα

Υπεύθυνη Διεύθυνσης Veneti CPT Services Ltd, Κύπρος

 




Page 4 of 13

Veneti CPT Services

VENETI FOR CBT

ΔΔΕΕΨΥ®-Ελλάδα