1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Τα Νέα της Βασιλικής Βενέτη

Για μια Καλή Ζωή! Γράφει η Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA

PDFPrintE-mail

Wednesday, 15 May 2013

Επικεντρωθείτε στις απλές και καθημερινές θετικές σκέψεις.

Εντοπίστε τις ευχάριστες δραστηριότητες που κάνατε καθημερινά και σας «γεμίζουν» ψυχικά.

Λίγο πριν το βραδινή ξεκούραση, κάντε μια νοερή αναδρομή στα γεγονότα που ζήσατε και ορίστε τα τρία «θαύματα» που συνέβησαν στη ζωή σας τη συγκεκριμένη ημέρα. Το επόμενο πρωινό, ξεκινήστε το πρόγραμμα σας έχοντας στο μυαλό σας αυτές τις εμπειρίες.

Προσπαθήστε να είστε παρατηρητικοί. Αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα για να παρατηρήσετε το παιχνίδι των μικρών παιδιών, την ομορφιά της φύσης, τους ήχους του περιβάλλοντος.

Χαμογελάστε στους περαστικούς και χαιρετήστε όσους γνωρίζετε. Ρωτήστε τους πως νιώθουν εκείνη τη στιγμή και αν συνέβη πρόσφατα κάτι συνταρακτικό στη ζωή τους.

Μην απορρίπτετε ανθρώπους. Ακόμα και αν οι σχέσεις δεν προχωρήσουν ομαλά, αφήστε τις καταστάσεις να εξελιχθούν δίνοντας σε εκείνους τη δυνατότητα να πάρουν τη θέση που επιθυμείτε στη ζωή σας.

Όταν σκέφτεστε αρνητικά, αποσπάστε την προσοχή σας σε κάποιες ουδέτερες ή ευχάριστες σκέψεις, εικόνες ή αντικείμενα.

Αποβάλλετε τα αρνητικά συναισθήματα σας με δημιουργικό τρόπο.

Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε οτιδήποτε σας γεμίζει χαρά.

Ασκηθείτε σωματικά επιλέγοντας το είδος της γυμναστικής που σας αρέσει. Αν δεν είναι πρακτικά δυνατό, ανεβάστε την ένταση της μουσικής και κινηθείτε ρυθμικά.

«Ακούστε» τα θετικά σχόλια των άλλων για εσάς και πείτε «ευχαριστώ» στα κομπλιμέντα που δέχεστε. Πολλές φορές, εκείνοι παρατηρούν χαρακτηριστικά τα οποία εμείς δεν έχουμε καν αντιληφθεί ότι υπάρχουν.

Μιλήστε με τους αγαπημένους σας. Πείτε τους που νιώθετε που τους έχετε κοντά σας.

Κανονίστε συναντήσεις με τους ανθρώπους που θέλετε να δείτε.

Γράφτε επιστολές ευγνωμοσύνης για τους ανθρώπους ή τις καταστάσεις που θεωρείται ότι σας επηρεάζουν σημαντικά.

Αξιολογήστε αντικειμενικά, όσο γίνεται βέβαια, τις στενάχωρες καταστάσεις που βιώνεται. Ακόμα και στις πιο δύσκολες, υπάρχουν θετικά σημεία τα οποία μας κάνουν περισσότερο δυνατούς.

Τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, να κάνετε ένα ταξίδι σε κάποιο προορισμό που δεν έχετε γνωρίσει.

Επισκεφθείτε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Προσπαθήστε να φανταστείτε την εξέλιξη του πολιτισμού μέχρι τις μέρες μας.

Δείτε τις αγαπημένες φωτογραφίες σας. Αφουγκραστείτε το πώς νιώθετε βλέποντας τον εαυτό σας σε αυτές.

Πετάξτε τα αντικείμενα που δεν χρειάζεστε και τα ρούχα που δεν φοράτε πια προχωρώντας σε ανακαίνιση ή αλλαγή γκαρνταρόμπας.

Αγαπήστε το σπίτι σας. Αν εκείνο δεν σας ικανοποιεί, μετακομίστε σε αυτό που νιώθετε ήρεμοι.

Αγαπήστε με πολύ πάθος εκφράζοντας τα συναισθήματα στον σύντροφο σας.

Νιώστε ενθουσιασμό, απλά επειδή ζείτε.

 

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA

Επιστημονική Υπεύθυνη ΔΔΕΕΨΥ-Ελλάδα

Υπεύθυνη Διεύθυνσης Veneti CPT Services Ltd-Κύπρος

 

Για την Μανούλα! Γράφει η Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA

PDFPrintE-mail

Friday, 08 May 2015

Μαμά,Μητέρα, Μάνα…. Τρεις διαφορετικές λέξεις που ορίζουν μια έννοια, ίσως την πιο σημαντική στην ζωή μας. Είναι η λέξη που επιλέγουμε για να ονομάσουμε έναν από τους ξεχωριστούς ανθρώπους που μας περιβάλλουν, πρακτικά και θεωρητικά αφού, το σώμα εκείνης αποτέλεσε χωρίς υπερβολές το ζεστό χώρο φιλοξενίας τους εννέα πρώτους μήνες της προσπάθειας μας να αναπτυχθούμε σε ανθρώπινη οντότητα.

Και μπορεί η διαδικασία της κυοφορίας, να αποτελεί μέρος αυτού του εντυπωσιακού σχεδίου που επιμελώς καταστρώθηκε από την φύση για την διαιώνιση του είδους ωστόσο, απαιτεί αρκετή προσπάθεια και εξαιρετική δύναμη από την γυναίκα για να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Άποψη που ενισχύεται αν εκτιμήσουμε τα πορίσματα των ερευνών αναφορικά με την σημαντικότητα της καλής οργανικής αλλά και ψυχικής κατάστασης της μέλλουσας μητέρας για την φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου.

Όμως η συμβολή της στην διαμόρφωση του ανθρώπου δεν τελειώνει με την γέννηση του μωρού.Αντιθέτως, το απαιτητικό αλλά συνάμα γοητευτικό έργο της ανατροφής ενός παιδιού μόλις αρχίζει.

Η μητέρα λοιπόν έχοντας δίπλα της τον πατέρα του παιδιού, θα συνεχίσει να καλύπτει με φροντίδα οποιαδήποτε φυσιολογική και πρακτική ανάγκη προκύψει στα πρώτα βήματα του μικρού ανθρώπου ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την δόμηση μιας ισορροπημένης προσωπικότητας.

Μα περισσότερο από όλα θα είναι εκεί για να προσφέρει απεριόριστη αγάπη την οποία το παιδί θα αξιοποιήσει αυξάνοντας σημαντικά τα επίπεδα της συναισθηματικής ασφάλειας στο παρόν αλλά πιο πολύ στο μέλλον του.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που διέπουν την μητρική φιγούρα είναι η ανιδιοτελής και πηγαία έκφραση συναισθήματος η οποία εμφανίζεται από τους πρώτους κιόλας μήνες της εγκυμοσύνης.

Μέσω της συναισθηματικής έκφρασης, η κυοφορούσα επικοινωνεί με το έμβρυο ενισχύοντας τον ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό κώδικα επικοινωνίας ανάμεσα στους δυο. Είναι ο τρόπος με τον οποίο αρχικά θα κατανοήσει τις επιθυμίες του ανθρώπου που μεγαλώνει στο σώμα της και σχεδόν διαισθητικά θα απαντήσει σε κάθε μήνυμα που λαμβάνει από εκείνο.

Μια οδός αλληλοκατανόησης που εξακολουθεί να παρατηρείται μέχρι την τελευταία στιγμή της κοινής πορείας τους που μοιραία αλλά φυσικά οι δρόμοι τους θα χωρίσουν για πάντα.

Πιθανόν, να φαίνεται περίεργο αλλά, υπό συνηθισμένες περιστάσεις, η μητέρα είναι εκείνη που αντιλαμβάνεται σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν στην ζωή του παιδιού της μόνο με μια ματιά. Εκείνη είναι που θα νιώσει τον πόνο του στην ψυχή της, θα γιορτάσει με την χαρά του, θα προβληματιστεί με τις ανησυχίες του, θα φοβηθεί με τα ριψοκίνδυνα πετάγματα του, θα σεβαστεί τα δικαιώματα του. Και αν χρειαστεί, εκείνη είναι που θα «θυσιάσει» τον εαυτό της προς όφελος του σπλάχνου της.

Στην πραγματικότητα, η μητρική σχέση δεν αλλάζει ποτέ, αναπροσαρμόζεται όμως σύμφωνα με τις φυσιολογικές και ψυχολογικές επιθυμίες των μελών όταν απαιτείται χρονικά.Και αν επιτευχθεί τότε, η μητρική σχέση δυναμώνει διευρύνοντας τα περιθώρια της προσωπικής ελευθερίας των «μεγάλων» πια παιδιών.

Και τα«μεγάλα» παιδιά, αυτόνομα και ανεξάρτητα, αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα της μητρικής προσφοράς, χαρακτηρίζουν την σχέση όπως ακριβώς είναι, ζεστή και ανθρώπινη, ανεκτίμητη και απαραίτητη για την ολική υπόσταση της ανθρώπινης οντότητας.

Και συνειδητοποιώντας τις διαστάσεις της ξεχωριστής επαφής, με ευκολία σχηματίζουν το προφίλ εκείνης που ρισκάροντας την ζωή της υποστήριξε με σθένος την πιθανότητα της δικής τους ύπαρξης.

Άραγε θα μπορούσε να ήταν κάποιος άλλος στην θέση της; Όχι φυσικά! Τα συγκεκριμένα χαρίσματα είναι τα δικά της μοναδικά προνόμια, όσα την κάνουν να ξεχωρίζει από τους άλλους προσφέροντας την θέση που πραγματικά της αξίζει. Ψηλά στα ματιά και, βαθιά στην ψυχή μας!

Βασιλική Βενέτη, Post M.A.

Επιστημονική Υπεύθυνη ΔΔΕΕΨΥ-Ελλάδα

Υπεύθυνη Διεύθυνσης Veneti CPT Services Ltd-Κύπρος


Η Σημασία της Ανάστασης στην Ζωή μας! Γράφει η Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA

PDFPrintE-mail

Wednesday, 08 May 2013

Αν και ο εορτασμός του Πάσχα συνέβαινε πολλά χρόνια πριν την γέννηση του Θεανθρώπου, γιορτάζοντας την απελευθέρωση των Εβραίων από την Αιγυπτιακή δουλεία ωστόσο, στη συνέχεια της ιστορίας καθιερώθηκε από τους Χριστιανούς για την απόδοση τιμών στην θυσία, τον θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού.

Είναι αλήθεια ότι το Χριστιανικό Πάσχα αποτελεί την πιο σημαντική γιορτή του εκκλησιαστικού έτους με τον εορτασμό του να ορίζεται κάθε πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

Στην διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, κάποιοι άνθρωποι ακολουθούν με ευλάβεια τις κατανυκτικές λειτουργίες εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αγάπη και την πίστη τους στον πόνο του Θανάτου και στο θαύμα της Ανάστασης.

Θεωρείται ίσως η ιερότερη γιορτή των απανταχού Χριστιανών αφού στην πραγματικότητα εκφράζει την πεποίθηση για την ύπαρξη ζωής μετά θάνατο. Άποψη η οποία αντιτίθεται στην ανησυχία που καταβάλει κάθε άνθρωπο μπροστά στην συνειδητοποίηση της ολοκλήρωσης του κύκλου της ζωής.

Όμως πέρα από την θρησκευτική θεώρηση του φαινομένου της Ανάστασης του Υιού του Θεού, η γιορτή του Πάσχα αποτελεί μια δυνατή εμπειρία, συμβολίζοντας την αναγέννηση μέσα από τον θάνατο και την συνέχεια μετά το τέλος ή την απώλεια των φυσικών, συναισθηματικών και υλικών καταστάσεων που συμβαίνουν στην ζωή των ανθρώπων.

Άλλωστε κάθε ένας από εμάς έχει ζήσει μικρές ή μεγάλες απώλειες. Ο απρόσμενος και άδικος χαμός ενός αγαπημένου, ο χωρισμός, ο τερματισμός μιας επαγγελματικής συνεργασίας, η απομάκρυνση σε μια φιλική σχέση, η φθορά ενός αντικειμένου είναι συνθήκες που έχουν κοστίσει επιδρώντας αρνητικά στην διάθεση μας.

Πόσο δύσκολα περάσαμε το διάστημα μετά το τραγικό γεγονός, πόσο ανούσια ήταν όλα γύρω μας, πόσο πολύ πονέσαμε όταν συνειδητοποιήσαμε ότι μείναμε μόνοι και πόσο αδύναμοι νιώσαμε όταν αντιληφθήκαμε ότι δεν μπορούσαμε να διαχειρισθούμε αυτό που είχε συμβεί.

Η οδύνη που βιώσαμε ήταν τόσο έντονη που προς στιγμή σκεφτήκαμε ότι ποτέ πια δεν θα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε το μαρτύριο μας. Και πιθανόν πολλές φορές να αναλογιστήκαμε τι κακό έχουμε κάνει και βρεθήκαμε σε τούτο τον Γολγοθά κουβαλώντας τον βαρύ σταυρό.

Και ενώ όλα γύρω ήταν μονότονα, ξαφνικά μια μικρή αχτίδα ζωής άρχισε να δίνει πνοή σε ότι φαινόταν να αργοπεθαίνει. Σταδιακά όσα είχαν χάσει το νόημα τους αποκτούσαν πάλι ενδιαφέρον και εμείς επιστρέφαμε με τον δικό μας ρυθμό στην ζωή που δεν σταμάτησε λεπτό να προχωρά.

Και ολοένα πιο δυνατοί και σίγουροι για τον εαυτό μας, αρχίσαμε να παρατηρούμε με περισσότερη ψυχραιμία την δυσκολία που είχε προκύψει στο δρόμο μας. Ήταν πραγματικά επίπονη αλλά, κάπου ανάμεσα στον πόνο και στην ψυχική ανάρρωση, φαίνεται να υπήρχαν πολλά θετικά σημεία τα οποία ενίσχυσαν την προσπάθεια μας.

Βαδίζοντας πια μακριά και εκτιμώντας αντικειμενικά εκείνα που μας ταλαιπώρησαν ψυχικά είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε με βεβαιότητα ότι κάθε απώλεια ταυτίζεται με έναν μικρό θάνατο. Και κάθε θάνατος έχει σαφώς δυσάρεστες συνέπειες. Όμως, την στιγμή που μια συνθήκη ολοκληρώνεται, μια άλλη έρχεται να πάρει την θέση της, όχι συμπληρώνοντας το κενό της αφού, οτιδήποτε περάσει από δίπλα μας είναι αναντικατάστατο αλλά, προσφέροντας το έδαφος που απαιτείται ώστε να οδηγηθούμε στον τελικό προορισμό μας.

Καθώς λοιπόν εισερχόμαστε στο νέο που αρχίζει, νιώθουμε πιο έμπειροι και ταυτόχρονα, ευγνώμονες για τα θετικά μα περισσότερο για τα αρνητικά που συναντήσαμε στην πορεία μας.

Γιατί αποδεικνύεται ότι τα χαρμόσυνα γεγονότα πλημμυρίζουν με ευχάριστα συναισθήματα την ψυχή μας αλλά, οι δυσκολίες είναι αυτές που μας δυναμώνουν ψυχικά.

Και μπορεί κάθε θάνατος να σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και ότι ακόμα συνεπάγεται αλλά, εκ των υστέρων, θα φανεί ότι με δυνατή θέληση καταφέρνουμε να επιβιώσουμε θάβοντας συνειδητά κάθε λεπτομέρεια του γεγονότος. Και αργότερα, όταν πια οι πληγές μας θα έχουν κλείσει, θα είναι εύκολο να επιστρέψουμε νοερά στις καταστάσεις που πονέσαμε και αναζητώντας τα χαρακτηριστικά του θρήνου να αντιληφθούμε την απουσία τους.

Σαν την αίσθηση που αφήνει το ζωοφόρο πνεύμα της Ανάστασης!

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA

Επιστημονική Υπεύθυνη ΔΔΕΕΨΥ-Ελλάδα

Υπεύθυνη Διεύθυνσης Veneti CPT Services Ltd-ΚύπροςMore Articles...


Page 8 of 13

Veneti CPT Services

VENETI FOR CBT

ΔΔΕΕΨΥ®-Ελλάδα